بیراهه‌نوردی یا نابودی بیابان‌ها؟/ حضور بی‌ضابطه گردشگر را با رویکرد صیانت محور جایگزین کنیم

نشست کویرنوردی با حضور محسن ادیب کویرنورد باسابقه در محل پانزدهمین نمایشگاه بین‌المللی گردشگری و جمعی از علاقه‌مندان برگزار شد.

به‌گزارش میراث آریا به‌نقل از ستاد خبری نمایشگاه گردشگری و صنایع‌دستی تهران، محسن ادیب کویرنورد باسابقه که با تاسیس سایت کویر و بیابان فعالیت‌های خود را به صورت تخصصی و مستند در سایت بارگذاری می‌کند، بیان کرد: «همه از اهمیت حفاظت کویر و بیابان آگاهیم. شکلی که ما برای کویرنوردی استفاده می‌کنیم به گونه‌ای است که بیابان‌های ما را به سمت نابودی می‌برد و به هیچ عنوان در جهت گردشگری پایدار نیست و خسارت‌های زیادی به این نوع گردشگری وارد می‌کند.»

ادیب با بیان اینکه سه نوع کویر بزرگ در ایران داریم، گفت: «اول کویر بزرگ یا کویر مرکزی نام دارد و از شمال تا جنوب کشیده شده است. دومین در جنوب شرقی بین کرمان سیستان و خراسان است و بیابان لوط نام دارد. سومین هم که محل اتصال دو کویر مذکور است ریگستان نام دارد و هر بخش آن یک نامی دارد و کویر به آباد نیز شناخته می‌شود.» 

او ادامه داد: «مهمترین کویر در ایران همان بیابان لوط است. لوط خواص زیاد دارد و دارای رتبه بیست و چهارمین از نظر وسعت در دنیا است اما خواص زیادی دارد. این کویر و شاخصه‌هایش شباهت بسیاری به سیاره مریخ دارد. مهمترینش از نظر فاقد پوشش گیاهی در این وسعت است. علت هم کم ابی و شوری نیست بلکه قدرت زیاد باد در این منطقه اجاز رشد هیچ گیاهی را نمی‌دهد. 

این کویرنورد باسابقه افزود: «ویژگی دوم آن قطب گرمایی کره زمین است که دو سال پیش رکورد خودش را هم شکست. و ویژگی سوم اینکه بلندترین ماسه‌های جهان را دارد که البته سر این مورد در جهان اختلاف است. از دیگر شاخص‌های بیابان در منطقه‌ای از کویر، مارون‌های الوان دارد که میتواند به عنوان اثر طبیعی به ثبت جهانی برسد.» 

ادیب با اشاره به آفرودنوردی در بیابان‌های ایران گفت: «آفرود واژه درستی برای طبیعتگردی در بیابان نیست به نظر من بیراهه نوردی نام درست‌تری است. این منطقه باید بررسی شود اصلا ببینیم ظرفیت پذیرش خوردرو و توریست چقدر است؟ مساله‌ای که اصلا به آن توجهی نمی‌شود.» 

او با اشاره به اینکه ما مرنجاب را نابود کردیم گفت: «این برای بقیه بیابان‌ها هم در حال رخ دادن است. هیچ جای دنیا چنین اجازه‌ای نمی‌دهند و ما داریم ارزشمندترین بیابان‌های خاور میانه را نابود می‌کنیم ما به عنوان گردشگر هم مسئولیت اجتماعی‌مان را رعایت نمی‌کنیم. موزیک بلند، آشغال ریختن و آتش زدن‌پوش گیاهی کمیاب و ارزشمند بیابان… از بزرگ‌ترین صدمات ما به طبیعت است.»

ادیب گفت: «من موافق محدودیت نیستم اما باید حضور بی‌ضابطه گردشگر را با رویکرد صیانت محور جایگزین کنیم. باید سطح آگاهی جامعه را بالا ببریم. تحقیقی که در بیابان‌های تگزاس انجام شد نشان داد مناطقی که انسان‌ها می‌رفتند بسیاری از حیوانات آنجا شنوایی‌شان را از دست داده بودند چون گردشگران با صدای بلند موزیک آن‌ها را مورد آزار قرار داده بودند اما ایران هیچ تحقیق و بازرسی‌ای ندارد.»

او اضافه کرد: «حرکات نمایشی در بیراهه نوردی ما زیاد است و همین هم حیوانات را بسیار آزار می‌دهد. بعد از سال‌ها حتی پیست استاندارد برای این زمینه نداریم که هم محیط زیست حفظ شود هم جوانان تخلیه انرژی شوند. من ۲۵ سال است کویرنوردم و به راحتی نمی‌توانم وارد منطقه حفاظت شده شوم. همه چیز را کلا یا آزاد گذاشتیم یا در‌ها را بستیم.»

این کویرنورد در پایان گفت: «با وجود ضعف‌های زیرساختی خودمان باید رفتار مسئولانه داشته باشیم.»

انتهای پیام/

کد خبر 1400111047997